La functionarea cu combustibili inferiori, se inregistreaza o scadere progresiva a randamentului din cauza inrautatirii eficientei transferului de caldura dinspre gazele arse spre fluidul util. Aceasta scadere a randamentului se datoreaza acumularii de depuneri pe peretii metalici ai elementelor constructive. Aceste depuneri au aspectul din figura alaturata.

       

      

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEPUNERI

 

 

 

          

 

 

 

Stratul 1 este format din oxizi metalici, are o grosime de 0,1 ÷ 2,0 mm si are o structura poroasa, fiind traversat de canale capilare extrem de fine. Acest strat se constituie ca manta de protectie care favorizeaza procesul de coroziune al suprafetei metalice pe care se formeaza.

 

 

 

 

 

 

 

    Coroziunea in acesata zona este in mare parte sulfurica. Acidul sulfuric care se produce, practic, in timpul arderii, difuzeaza impreuna cu vaporii de apa prin canalele capilare ale stratului 1 si este retinut de acesta. La temperaturile de functionare stabilitatea moleculelor de acid sulfuric este acceptabila, iar probabilitatea de compunere cu vaporii de apa este foarte redusa.

    La oprirea instalatiei de ardere sau la suflarile pentru indepartarea funinginii, pe masura ce temperatura scade, acidul sulfuric se dizolva in apa prezenta, solutia rezultata fiind extrem de coroziva.

    Sarurile rezultate se constituie ca un liant intre suprafata metalica si stratul 1, acesta fiind motivul pentru care stratul 1 este aproape imposibil de indepartat prin suflari in functionare sau chiar mijloace mecanice la oprire.

    Stratul 2 se formeaza pe suportul constituit din stratul 1. Moleculele de hidrocarburi superioare in special cele aromatice polinucleate si ciclice, care necesita o energie mare de rupere a legaturilor chimice, adera la suprafata stratului 1 si se acumuleaza in timp, atragānd in timp alte particule de nearse si reziduuri inerte din compozitia combustibilului. Pe masura cresterii grosimii stratului 2, randamentul transferului termic scade drastic, obligānd utilizatorul sa opreasca instalatia de ardere pentru curatire.

    Pe parcursul ciclului de oprire - pornire fenomenele de coroziune, de sub stratul 1, ating cotele cele mai inalte, rezultatul fiind iesirea din uz a elementelor metalice ce compun subansamblele instalatiei de ardere.

Datorita acestor fenomene (acumularea depunerilor si coroziunea), rezulta ca solutie necesara prelungirea la maximum a perioadelor de functionare neintrerupta a instalatiei de ardere. In cazul incercarii de a se prelungi durata de functionare a instalatiei, va fi necesar din ce in ce mai mult combustibil pentru obtinerea efectului de transfer termic dorit. In acelasi timp creste din ce in ce mai mult temperatura gazelor evacuate la cos. Mai mult decāt atāt, continutul mare de nearse din depunerile stratului 2 prezinta un pericol foarte mare de autoaprindere la oprire, cu consecinte definitiv destructive pentru instalatia de ardere.

    Aplicarea Procedeului ECOBIK® asigura curatirea vechilor depuneri (incepand de la baza stratului 1), inlatura posibilitatile de reformare a depunerilor si pastreaza instalatia de ardere in functionare normala atata timp cat este necesar. Devine evident faptul ca la eventualele opriri ale instalatiei de ardere, pericolul aparitiei fenomenului de coroziune este inlaturat.

 

 

COLMATARI

 

 

    La functionarea clasica, in special cand se utilizeaza combustibili solizi, apar fenomene de colmatare cu cenusi asociate cu cantitati importante de substante nearse care obtureaza practic drumul de gaze si obliga beneficiarul la opriri pentru indepartarea mecanica a acestor acumulari. Substantele nearse asociate actioneaza ca "liant" pentru cenusi, conducand uneori la zgurificarea acestor acumulari. De asemenea in zonele unde curentul de gaze arse are viteza redusa (la pereti) zone importante ale pachetelor de tevi ajung sa fie practic, "imbracate" in cenusi, in aceste zone transferul termic devenind extrem de redus.

    Fenomenul de colmatare este evidentiat prin scaderea depresiunii in focare si cresterea incarcarii pe ventilatoarele de gaze arse.

 

    Aplicarea Procedeului ECOBIK® determina in primul rand oxidarea quasicompleta si rapida a particulelor de substante nearse eliminand "liantul" acumularilor de cenusi. In acelasi timp prin oxidare avansata masa specifica a cenusilor scade, acestea fiind mai usor antrenate de gazele de ardere.

 

NOTA: In timpul procesului de indepartare a depunerilor vechi, in urma aplicarii Procedeului ECOBIK®, in cazul unor instalatii de ardere murdare, este posibil ca antrenarea depunerilor sa conduca la colmatari locale in special in zona preincalzitoarelor de aer (spre sfarsitul drumului de gaze). Acest fenomen se poate petrece doar la inceputul aplicatiei dupa aceea nemai aparand fenomene de colmatare.

 

 

SUFLARI

 

 

    In timpul functionarii, la instalatiile de ardere industriale, fenomenul de acumulare a depunerilor pe suprafetele de schimb de caldura este combatut prin suflari periodice cu abur, apa, aer comprimat sau alte fluide in scopul diminuarii acestora. Suflarea este discontinua, se face la intervale de timp regulate sau atunci cand apare temporar necesitatea acestora.

    Utilizarea suflatorilor este insa generatoare de multiple efecte negative in exploatarea instalatiilor de ardere, fiind in acelasi timp generatoare de costuri sumplimentare. Regimul termic (gradientul de temperatura) al zonelor unde se executa suflarile scade brusc necesitand multiple manevre in timp scurt asupra instalatiei de ardere. De exemplu la un cazan energetic temperatura aburului supraincalzit scade brusc in urma suflarii, necesitand uneori manevre de injectare de abur din alte zone pentru pastrarea parametrilor de intrare ai turbinelor.

    Suflarile, in acelasi timp sunt una din cauzele corodarii suprafetelor metalice de schimb de caldura si de accelerare a uzurii zidariei si torcretelui din cauza variatiei mari de temperatura indusa la materialele refractare.

 

  Aplicarea Procedeului ECOBIK® impune eliminarea totala a suflarilor, cu exceptia, eventual, a preincalzitoarelor de aer regenerative.

    Economiile directe generate de Procedeul ECOBIK® prin eliminarea suflarilor ajung la 1 ÷ 3 % din cheltuielile totale de functionare a instalatiei de ardere.